Pápa és Vidéke Horgász Egyesület

(8500 Pápa, Korvin u. 37. Zotyafish horgászbolt)


Egyesületünk 1947-ben alakult. Ezen időszak alatt nagyon sok változáson ment keresztül (fúziók, egyesülések, kiválások, stb.). Ezek a változások folyamatosan alakították az Egyesület arculatát, amire eljutott jelenlegi szervezeti, működési formájához.

Az Egyesületnek van saját tulajdonú és szerződéses jogviszonyú horgászvize.

Saját tulajdonú víz:

 

Borsosgyőri "Kékvízű-tó"

 

Pápa- Borsosgyőr település DNy-i határában elhelyezkedő agyaggödör, az un. Országúti-tó. Területe: 3,5 ha. Átlagos vízmélység: 2,5 m.

Az állam által kiírt, illetve elnyert pályázati rendszerben 15 éves halászati jogot Egyesületünk az alábbi vízterületekre kapta meg (megjegyzendő: ezen vízterületeken a pályáztatást megelőző években is az egyesületé volt a halászati jog).

 

Szerződéses jogviszonyú víz:

Marcal-folyó

 

Marcaltő község közúti hídjától Egyházaskesző község közúti hídjáig terjedő kb. 3 km hosszú szakasza. Területe: 3,0 ha. Átlagos vízmélység: időjárástól függően: 1-2,5 m.

 

Nagyteveli víztározó

 

Nagytevel község határában elhelyezkedő, völgyzáró gáttal létrehozott tározó, folyamatos vízutánpótlással, illetve zsilipszabályozású leeresztéssel. Területe: vízmagasság függvényében: 25-30 ha. Átlagos vízmélység: 4-5 m.

 

 

A vízterületeken az Országos Horgászrendnél szigorúbb előírások és szabályok szerint lehet csak horgászati tevékenységet folytatni mind az Egyesület tagjainak, mind a napijegyes vendéghorgászoknak (lásd a horgászrendet). Vizeink intenzíven telepítettek. A telepítések az év különböző szakában, de jelentős mértékben tavasszal történnek. A telepítéseknél jellemzően II. nyaras állományt telepítünk évek óta folyamatosan, részben a halászati üzemterv előírásának megfelelően, részben az egyedszám növelése érdekében. Mind a telepítéseknek köszönhetően, illetve a természetes szaporulat eredményeként vizeinkből az egyesületi horgászrend betartása mellett az alábbi halfajok foghatók ki: ponty, csuka, süllő, compó, harcsa, amur, busa, kárász, keszegfélék. A Nagyteveli víztározóban sajnos a törpeharcsa is megtalálható, 3-4 éve folyamatosan csapdázással, illetve pisztráng-sügér telepítéssel gyérítjük az állományt. Miután vizeinkre a ponty fajlagos tilalom alóli felmentést évente megkérjük és megkapjuk, így a pontyfogási lehetőség egész évben lehetséges.