Zöldséggel töltött palacsinta rántva,

 füstölt sajt mártásban

Hozzávalók:

      Palacsintához

liszt                                       0,40 kg

tojás                                      4 db

tej                                         0,35 liter

szóda vagy ásványvíz              0,35 liter

 só, cukor                              ízlés szerint

      Töltelékhez 

vaj                                        0,02 kg 

              só                                      0,01 kg

vegyes zöldség (mirelit is jó)    0,50 kg   

      Panírhoz, sütéshez

              liszt                                    0,10 kg

              tojás                                   4 db

              zsemlemorzsa                      0,15 kg

       Mártáshoz

              füstölt sajt krém                      2 db

              tejszín (főző)                       0,20 liter

              őrölt bors (fehér)                 ízlés szerint

              petrezselyem zöld                ízlés szerint

                                     

A hozzávalókból palacsintákat sütünk. A készítésnél ügyeljünk rá, hogy a

tésztához ne adjunk túl sok cukrot, mert édes lesz.

A vegyes zöldséget megfőzzük, majd vajjal, petrezselyem zölddel

összekeverjük. Borssal fűszerezzük és a palacsintákba töltjük. Ezután

henger alakúra (a két oldalát behajtva, majd feltekerve), vagy

négyszögletűre hajtjuk. Lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatva bepanírozzuk

és sütésig félre tesszük.

Dsc04982

Elkészítjük a mártásunkat úgy, hogy a sajtkrémet kevés vajon felolvasztjuk,

majd tejjel, vagy húslevessel felengedjük. Sózzuk, borssal fűszerezzük és tejszínnel

dúsítjuk, jól beforraljuk. Ha nem lenne elég sűrű, kevés vízzel elkevert keményítővel

sűrítjük.

Ezután a palacsintákat forró olajban kisütjük és még forrón, a mártással együtt tálaljuk.

                                                                                        Jó étvágyat kívánok!



Tippek, jó tanácsok!

A palacsinta készítésénél szeretném felhívni a figyelmet, hogy nem csak a

tésztához adott cukortól éghet le a palacsintánk, hanem a hozzáadott tejben

lévő cukortól is.

Én mindig teszek a tésztába olajat és az első palacsintánál egy kicsit többet

teszek a serpenyőbe.

Ha nem teflon serpenyőt használunk és a tésztánk leég, alkalmazhatjuk a

sóval való kiégetést. A sót kb. fél centi vastagságban a sütőnkbe rakjuk

és elkezdjük melegíteni, időnként megmozgatva a serpenyőt. Ezt a műveletet

érdemes elszívó alatt végezni, mint ahogy a palacsinta sütését is, mert intenzív

füstöt okoz. Ha a só elkezd barnulni,  óvatosan kiöntjük a serpenyőből. Fokozott

elővigyázatosságra intek mindenkit, a só rendkívül forró, tehát kerüljük a műanyag

szemetest. Majd ezután alaposan elmossuk a sütőt és újra próbáljuk benne a sütést.

Ha esetleg a palacsintánkból marad pár darab, metéltre vágva kitűnő betétje lehet a

vasárnapi húslevesnek