Nagyteveli fogasfilé Szerb módra

Hozzávalók:

-          fogasfilé                              0,80 kg

-          olaj                                      0,10 liter

-          liszt vagy keményítő            0,01 kg

-          grill fűszersó                      ízlés szerint

-           só                                      ízlés szerint 

-          fokhagyma                         ízlés szerint

-          citrom                                    1 db

Dsc04945

A halfiléket bőrüktől megszabadítjuk, négy darabba vágjuk. Sóval, pár csepp

citromlével ízesítjük és a grill fűszersóval meghintjük. Egy serpenyőben

olajat hevítünk és ebbe rakjuk bele a halszeleteket. Ezután a serpenyő alatt

takarékra vesszük a lángot és így sütjük meg halszeleteinket. Ügyeljünk,

hogy ne piruljanak meg! Ha megsültek, kivesszük az olajból és félre tesszük.

A visszamaradt zsiradékból elkészítjük a mártást, oly módon, hogy az olajba

zúzott fokhagymát teszünk, majd felöntjük vízzel, vagy húslevessel. Jól kiforraljuk,

majd vízzel elkevert keményítővel, vagy liszttel sűrítjük. Ízlés szerint tehetünk

bele kevés piros aranyat is, de nem szabad, hogy domináljon az íze, inkább csak

a színében játsszon szerepet.

Hozzá egy nagyon egyszerű, mégis nagyon ízletes köretet javasolok.

Egy edénybe tegyünk kevés olajat, majd helyezzünk bele kelbimbót

(lehet mirelit is), és kezdjük el párolni. Sózzuk meg, fokhagymával, őrölt

köménnyel fűszerezzük és félpuha állapotig pároljuk. Ha szükséges, egy kevés

folyadék hozzáadásával akadályozzuk meg  az esetlegest leégést. Ha félpuha

állapotú, tegyünk bele előzetesen megfőzött kockára vágott burgonyát. Fedő alatt

pároljuk készre és a halhoz tálaljuk köretként.

                                                                                   

                                                                           Jó étvágyat kívánok!

Tippek, jó tanácsok: a bőrüktől, szálkájuktól megszabadított halakból

(filézett hal), frissen sütéssel készült halételeknél nem pirítjuk a halakat kívülről,

mint ahogy azt az egész halaknál, pl. keszeg, pisztráng,……stb. szoktuk, hanem

takarék lángon sütjük meg őket.

A filézett halaknál bátran használjuk a citromot, akár sütés előtt, vagy után.

Nagyon jól kiemeli a hal ízét, zamatát. Ha lehetőségünk van, használjunk friss

citromot, az üveges citromlé soha nem bírja helyettesíteni, sőt ellentétes hatást

válthat ki.